This is an example of caption with a link

Na 23 jaar in productie te zijn geweest, was het tijd voor een opvolger van de Beet Eater 617. We wilden met onze nieuwe machine zoveel mogelijk wensen van onze klanten verwerken in 1 type machine, zonder belangrijke eigenschappen te verliezen.

Het resultaat is onze nieuwe Q-series.

De Q staat hoofdzakelijk voor “Quad”, omdat de machine 4 wielen heeft. Omdat de achterwielen tegen elkaar staan, heeft hij  hetzelfde voordeel als een driewieler: de wielen lopen elk in hun eigen spoor. De keuze daarin blijft echter bij de gebruiker, want er kan worden gekozen voor een bredere wielopstelling. Ook staat Q voor Quality, zoals bekend in ons motto: “Experiencing Quality”.

De machine kan onder alle omstandigheden het benodigde werk verrichten en kan volledig naar de omstandigheden worden gebouwd:
De machine is namelijk modulair ontwikkeld. Zo behoren 3 verschillende ontbladeraars, 2 rooiers, 2 bunkergroottes, 2 motoren en 4 verschillend reinigingsmodules tot de mogelijkheden.

Door deze verschillende hoofdkeuzes onstaan maar liefst 288 uitvoeringen in de Q-serie

Informatie

 • Banden
 • Onderstel
 • Bunkers
 • Motoren
 • Ontbladeraars
 • Reiniging
 • Electronica

Zowel voor als achter is er een grote keuze aan banden.

Voor kan er gekozen worden voor 710x42, 800x38 of 900x38 mm banden, terwijl achter de keuze bestaat uit 800, 900, 1000 of 1050 mm steeds in 32 inch
 

Net als onze 9 rijer met zijn piramideopstelling van de assen, rijdt de nieuwe Q-serie 1 wiel per spoor. Het voordeel hiervan is dat de grond minder wordt aangedrukt dan bij een machine die in hondengang rijdt.

Door de achteras welke is voorzien van een  draaikrans, is de machine uitermate wendbaar, met een inwendige draaicirkel van slechts 2,4 meter.

De vooras is voorzien van een pendelas, welke eventueel gebruikt kan worden om de machine op de hellingen te laten tegen hangen, waardoor deze stabieler wordt, en tevens het wiel aan de dal-zijde minder zwaar belast, dus ook bodemsparend. Optioneel is de automatische vlakstelling, aangestuurd door een Gyro-sensor.

Naast de banden opties is het ook nog mogelijk om de machine uit te rusten met een rups onderstel op de vooras. Hiermee wordt uiteraard het contactoppervlak van  de vooras fors vergroot, wat een lagere bodemdruk per oppervlakte.

Het grote verschil t.o.v. de 617 bij het gebruik van rupsen zit hem in het feit dat de machine nu niet voorzien hoeft te zijn van een andere rooiunit. Door middel van een eenvoudige ingreep kan een bestaande machine worden aangepast, waardoor op elk gewenst tijdstip kan worden omgeschakeld van banden naar rupsen.

Verschillende onderstellen

Nog een innovatie is de kantelbare T-vork. Deze kan kan net als de vooras pendelen wat het mogelijk maakt om de hele machine te laten overhellen naar links of rechts. De wielen die aan deze as gemonteerd worden hebben een offset van 10 cm, en kunnen eventueel links en rechts worden gewisseld, zodat men kan kiezen uit een smalle of brede wiel opstelling. In de brede opstelling staan de wielen buitenwerks 2,80 meter met een tussenruimte van 70 cm. In de smalle opstelling is de tussenruimte slechts 30 cm.

Verschillende bunkers

Niet iedereen is gecharmeerd van een grote bunker. Steeds vaker krijgen we vraag naar een lichtere machine.  De nieuwe Q-serie is in 2 varianten leverbaar.:

De Q-616 en de Q-621 welke respectievelijk een bunkerinhoud van 16 en 21 ton hebben.

De ring elevator is 20% breder geworden om de grotere opbrengsten vlot af te voeren met minder beschadiging. Als de opbrengst kleiner is, kan het toerental omlaag wat een langere levensduur geeft. Hoe dan ook is er sprake van voordeel ten opzichte van de vorige machines.

De bunker-losklep is ook volledig vernieuwd. Hij zit nu helemaal vooraan in de bunker, wat perfect zicht geeft bij het lossen van de bunker en tevens het zwaartepunt van de machine laag houdt. De breedte is afgenomen met 30 cm, om nog beter de kiepwagens af te vullen. De lengte van de klep is maar liefst met 80 cm toegenomen. Hierdoor kunnen we hoger en verder lossen. Door de vooras te kantelen kan ook de hoogte van de losklep worden beïnvloed. De maximale en minimale hoogte zijn respectievelijk 450cm en 190cm

De positie van de klep kan worden geprogrammeerd, zowel de werk stand als de los-stand. De dwars en langs bodem schakelen automatisch in zodra de klep voldoende ontlast is. 

Verschillende motoren

De Q-616 wordt voorzien van een DAF motor met 465 pk, zoals de 617 voorheen. De Q-621 wordt stadaard voorzien van 510 pk. Deze beide motoren doen hun werk op een zeer laag toerental van 1100 t/min, wat leid tot een laag brandstofverbruik.

Verschillende ontbladeraars

Niet nieuw maar wel heel belangrijk voor de klant is de keuze aan ontbladeraars. We hebben er 3:

 ·         Integraal, welke blad verhakseld tussen de rijen in.

 ·         Combi, welke of integraal of met bladspreider werkt.

 ·         Combi Dubbele Rotor, welke geen scalpeurs heeft en dus de volledige kop van de biet spaart

De scalpeurs zijn van het nieuwste type multi-topper

Verschillende reinigingsmodules

Omdat er zeer veel verschillende grondsoorten zijn, is er behoefte aan variatie op gebied van reiniging.

We hebben de machine zo ontwikkeld dat er 4 hoofdkeuzes zijn:

·         2 rooizonnen, 1 reinigingszon, zeefband

·         2 rooizonnen, 3 reinigingszonnen

·         2 rooizonnen, 4 reinigings zonnen

·         2 rooizonnen, 3 reinigings zonnen en axiaal rollenbed

En uiteraard kun je binnen alle 4 de keuzes ook nog de zonnen en de rekken kiezen.

Uiteraard is de machine reeds standaard voorzien van allerlei gemakken, waaronder:

 • Automatische smering
 • Automatische 4-wielbesturing
 • Automatische diepteregeling
 • Automatische bunkerlossing
 • Presets voor instelling machine op verschillende omstandigheden
 • Diagnose systeem op nagenoeg alle functies
 • Verbruiksmeter brandstof per hectare en per uur
 • Camera systeem
 • LED verlichting

Video

Q-616

Q-616

Afbeeldingen

Q-series

Q-series

Q-series

Q-series

Q-series

Q-series

Q-series

Q-series